Zimbabve hükümeti, 2000-2001 yıllarında gerçekleştirilen toprak reformu sırasında arazilerine el konulan eski beyaz çiftçilere yönelik tazminat ödemelerini başlattı. Ödemeler, 2020 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde yapılacak olan ilk ödeme dilimi olarak duyuruldu.
İlk etapta yapılan ödeme 3 milyon dolar olarak belirlenmiş olup, bu miktar toplamda 3,5 milyar dolar olarak planlanan tazminatların yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu ödemeler, toplamda 740 eski çiftlik sahibini kapsayacak ve ilk grup, 378 çiftçiden oluşuyor.
TAZMİNAT ANLAŞMASI
Zimbabve hükümeti, toprak reformu programı sırasında topraklarını kaybeden eski çiftlik sahiplerine tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak hükümet, yalnızca arazide yapılan “iyileştirmeler” için ödeme yapmayı kabul etti ve toprakların koloniyal dönemden önceki haksız ele geçirilmesine dair herhangi bir ödeme yapmayı reddetti. Tazminat ödemeleri, çoğunlukla eski çiftçilerin arazilerindeki yapılan iyileştirmelere dayanacak.
Maliye Bakanı Mthuli Ncube, Zimbabve ekonomisinin düzeltilmesi için bu taahhütlerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu belirterek, toprak reformu sürecinin devletin üzerine düşen bir yük olduğunu vurguladı.
ZİMBABVE’NİN BATI İLE İLİŞKİLERİ VE EKONOMİK DURUM
Zimbabve, 2000’li yılların başında toprak reformu kapsamında gerçekleştirdiği toprak gaspı işlemleriyle Batılı ülkelerle ilişkilerini bozmuştu. Bu süreçte binlerce beyaz çiftçi, hükümetin müdahalesiyle topraklarından çıkarılmıştı. Zimbabve’nin eski Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin bu toprak işgallerini desteklemesi, uluslararası kınamaları beraberinde getirmişti.
Ancak, 2017 yılında göreve gelen Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, Batı ile ilişkileri yeniden tesis etmek için çabalarına devam ediyor. Mnangagwa, toprak reformunun geri alınamayacağını ancak Batılı ülkelerle ilişkilerin düzeltilmesi için tazminat ödemelerinin kritik bir adım olduğunu ifade etti.
Zimbabve, yirmi yıldan fazla bir süredir küresel finansal sistemin dışında kalmış durumda. Ekonomik zorluklarla mücadele eden ülke, büyük dış borç yüküyle karşı karşıya. Analistler, tazminat ödemelerinin Batılı ülkelerle ilişkilerin iyileştirilmesine ve uluslararası arenada daha fazla yasal engelle karşılaşmamak adına önemli bir adım olduğunu belirtiyor.