Sudan Kızılay Genel Sekreteri Ayda Seyyid Abdullah, Cenevre’de yaptığı temaslar sırasında, 2023 Nisan ayında başlayan çatışmaların ve büyük insani krizin etkilediği Sudan’daki gelişmeleri değerlendirdi. Abdullah, “Ulusal bir topluluk olarak (çatışmanın) iki taraftan da saygı görüyoruz. Hala işimizi çok iyi yapıyoruz. Sudan’ın 18 eyaletinde hizmet veriyoruz.” dedi.
Abdullah, Türk Kızılay ile güçlü bir işbirliği içinde olduklarını belirtti. “Türk Kızılay ile çok iyi işbirliği yapıyoruz. Savaşın ardından bizimle birlikteler. Türkiye’deki insani yardım kuruluşlarından iki yardım gemisi bize ulaştı. Bu yardımlar Sudan’daki 13 eyalete hizmet etti” dedi. Abdullah, Türk Kızılay’ın Sudan’daki insani yardımlarda sürekli olarak yer aldığını vurguladı.
Sudan’daki çatışmaların medyada çok az yer bulduğuna dikkat çeken Abdullah, “Çatışmalar başladığında birkaç ay boyunca yer aldı, sonrasında tamamen unutuldu ve ihmal edildi” ifadelerini kullandı. Abdullah, Sudan’daki krizle ilgili uluslararası toplumdan daha fazla dikkat ve yardım talep etti.
YERİNDEN EDİLEN MİLYONLARCA İNSAN YARDIMA MUHTAÇ DURUMDA
Abdullah, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 13 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini ve birçok kişinin komşu ülkelere sığındığını belirtti. Sudan Kızılay olarak, yerinden edilenlerin kaldığı kamplarda onlara gıda, su, psikolojik destek ve sağlık hizmeti sunduklarını ifade etti. Ayrıca, Sudan’ın Faşir kenti yakınlarındaki Zamzam Mülteci Kampı’nda kliniklerinin bulunduğunu ve burada gönüllülerinin hizmet verdiğini söyledi.
ZAMZAM’DAKİ SON DURUM
Zamzam Mülteci Kampı’na yapılan saldırı sonrası, yerinden edilen kişilerin tahliyesine yardımcı olduklarını ve gerekli destekleri sağladıklarını dile getiren Abdullah, burada sağlanan yemek servisinden de söz etti.
Sudan’daki çatışmaların gönüllü personel için büyük riskler taşıdığını belirten Abdullah, “Sudan savaşı uluslararası insani hukuka ve amblemlere saygı göstermiyor. Bu durum, gönüllülerimiz için gerçekten çok tehlikeli” şeklinde konuştu. Abdullah, Sudan’daki çatışmaların hala sürdüğünü ve sağlık tesislerinin yüzde 80’inin tamamen yıkıldığını vurguladı. “14 gündür elektrik yok. Su yok. Sudan’ın bu koşullarda büyük desteğe ihtiyacı var” dedi.
SUDAN KIZILAY PERSONELİNİN KAYBI
Abdullah, çatışmaların başlamasından bu yana Sudan Kızılay personelinden 25’inin hayatını kaybettiğini söyledi. Bunlardan 16’sının görev başında hayatını kaybettiğini, geri kalanlarının ise evlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti.
TÜRK KIZILAYI’NIN SÜREKLİ DESTEĞİ
Türk Kızılay’ın sürekli olarak Sudan Kızılay ile işbirliği yaptığını yineleyen Abdullah, “Türk Kızılay, Ramazan’da her zaman bizimleydi, iftarlarımızı beraber yaptık. Sudan’daki yardımlar çok iyi karşılandı” dedi. Sudan’daki 13 eyalete ulaşan yardımların büyük bir önem taşıdığını ifade etti.
Sudan halkının zor bir durumdan geçtiğini belirten Abdullah, uluslararası topluma Sudan’a yardım çağrısında bulundu. Çatışmaların durdurulması için çaba harcanması gerektiğini ve Sudan halkının sağlığa acil ihtiyaç duyduğunu söyledi.
ÇATIŞMALAR 3’ÜNCÜ YILINA GİRDİ
Sudan’daki çatışmalar, 15 Nisan 2023 itibarıyla 3. yılına girdi. Sudan ordusu, Hartum’un büyük bir kısmında kontrolü sağlarken, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ülkenin batısındaki Darfur bölgesine odaklanmış durumda. HDK, Darfur’daki 5 eyaletin 4’ünü kontrol ederken, son kalan Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir’i kuşatmaya devam ediyor. Ordu ve müttefik güçler ise şehri savunmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Sudan’daki çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açtı. Bu çatışmalar ülkenin altyapısının, sağlık, eğitim ve ekonomik alanlarının ciddi şekilde tahrip olmasına sebep oldu.