Tunus’ta bir mahkeme, hapisteki muhalefet lideri ve Nahda Hareketi’nin başkanı Raşid Gannuşi’ye, devlet güvenliğine karşı komplo kurma da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla 22 yıl ek hapis cezası verdi. Gannuşi’nin avukatları, kararı çarşamba günü doğruladı.
Cumhurbaşkanı Kays Said’in en sert muhaliflerinden biri olan Gannuşi, Nisan 2023’ten bu yana tutuklu bulunuyor. Daha önce de yasa dışı yabancı fon alma ve terörle bağlantılı suçlamalar nedeniyle mahkum edilmişti. Ancak son mahkeme kararı, kendisine verilen en ağır ceza oldu.
Mahkeme ayrıca Nahda Hareketi ile bağlantılı bazı isimlere de ağır cezalar verdi. Gannuşi’nin bazı aile üyeleri ve 2021’de Said’in yetkileri tek elde toplamasından bu yana hükümetin hedefinde olan dijital medya şirketi Instalingo’nun gazetecileri de mahkum edilenler arasında yer aldı.
Savunma avukatlarına göre, en az 17 kişi şu anda cezaevinde ve aldıkları hapis cezaları 5 ila 37 yıl arasında değişiyor.
Gannuşi’nin oğlu Mouadh 35 yıl, kızı Soumaya 25 yıl, damadı ve eski Dışişleri Bakanı Rafik Abdessalem (2011-2013) 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski Başbakan Hichem Mechichi gıyabında 35 yıl hapse mahkum edildi. Gazeteci Chahrazed Akacha 27 yıl, Nahda’nın önde gelen isimlerinden Said Ferjani ise 13 yıl hapis cezası aldı.
Karara yönelik tepkiler büyüyor. Aralarında Ferjani’nin kızı Kaouther Ferjani’nin de bulunduğu muhalifler, hükmün tamamen siyasi olduğunu ve sanıklara yönelik herhangi bir somut delil bulunmadığını savundu. Nahda Hareketi de davayı, temel hak ve özgürlüklere yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.
2011’de Zeynel Abidin Bin Ali rejimini deviren devrimden bu yana Nahda Hareketi, Tunus siyasetinde önemli bir rol oynadı. Ancak Cumhurbaşkanı Said’in 2021’de yetkileri tek elde toplamasının ardından birçok muhalif figür tutuklandı. Uluslararası insan hakları örgütleri, Tunus’ta otoriterliğin giderek arttığı konusunda uyarıda bulunuyor.