Mısır, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nın tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Addis Ababa yönetimini siyasi irade eksikliğiyle suçladı. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, Etiyopya’nın “uluslararası ortak su yollarına ilişkin hukuksuz ve tek taraflı adımlar atmaya devam ettiğini” belirtti.
ETİYOPYA RESMİ AÇILIŞA HAZIRLANIYOR
Etiyopya Devlet Başbakanı Abiy Ahmed, Perşembe günü parlamentoya yaptığı konuşmada, barajın inşaatının tamamlandığını ve Eylül ayında resmî açılışının yapılacağını duyurdu. Abiy, ülkesinin kalkınmasının “Mısırlı ve Sudanlı kardeşlerinin zararına olmayacağını” vurguladı ve “ortak su, ortak enerji ve ortak refah” anlayışına inandıklarını vurguladı.
Fakat Mısır tarafı bu açıklamalara temkinli yaklaştı. Bakanlık açıklamasında, Etiyopya’nın su yönetimi yaklaşımının “eşitlik yerine su üzerinden bir hegemonya kurmaya yönelik bir ideolojiye dayandığını” ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Mısır, Etiyopya’nın müzakere çağrılarını da “uluslararası alanda imaj düzeltmeye yönelik yüzeysel girişimler” olarak nitelendirdi.
13 YILLIK MÜZAKERE SONUÇ VERMEDİ
Barajın inşasına 2011 yılında başlandı ve proje o günden bu yana Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında devam eden bir krize dönüştü. Taraflar 13 yıl boyunca birçok kez müzakere masasına otursa da, kuraklık dönemlerinde barajdan bırakılacak su miktarı gibi temel konularda anlaşmaya varılamadı. Mısır, Nil sularına neredeyse tamamen bağımlı olduğu için barajın su akışına müdahale edilmesinden büyük endişe duyuyor.
Bakanlık ayrıca Mısır’ın su ihtiyacını karşılamak için tarımsal atık su arıtma tesislerini arttırdığını, sulama sistemlerini modernize ettiğini ve Nil Nehri’nin içinden geçtiği ülkelerle iş birliği projelerini desteklemeye devam ettiğini duyurdu.
BARAJIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Sudan sınırına yakın Mavi Nil üzerinde inşa edilen ve maliyeti 4 milyar doları aşan baraj, 2022’de elektrik üretmeye başladı. Tam kapasiteye ulaştığında 6 bin megavatın üzerinde enerji üreteceği tahmin ediliyor. Bu rakam, Etiyopya’nın mevcut enerji üretiminin iki katı anlamına geliyor.
Kaynak: Al Arabiye English