Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdelatty, Katar’ın başkenti Doha’da devam eden dolaylı müzakereler sırasında yaptığı açıklamada, Gazze’de ateşkese “yakında” ulaşılabileceğini duyurdu. Abdelatty, insani yardımın acilen ulaştırılması ve savaş sonrası yeniden imar için hazırlanan planlara dikkat çekti. Pazar günü Kahire’de Almanya Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Bakanı Reem Alabali-Radovan ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abdelatty:
“Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi kırmızı çizgidir. Buna hiçbir koşulda izin verilmeyecektir.” dedi. Mısır’ın Gazze’de kalıcı ateşkese ulaşmak için “samimi çabalar gösterdiğini” vurguladı.
İSRAİL’İN SALDIRILARI VE YARDIM ENGELİ
Abdelatty, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’ya yönelik saldırılarını “oldukça saldırgan ve kabul edilemez” olarak tanımladı. Bölgede açlık ve kıtlığın arttığını belirterek, insani ve tıbbi yardımların girişinin sağlanmasının artık “acil” bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
MISIR’IN GAZZE’Yİ YENİDEN İNŞA PLANI
Abdelatty, ABD, Dünya Bankası ve Filistin yönetimiyle iş birliği içinde Gazze’nin yeniden inşasına yönelik kapsamlı bir plan hazırladıklarını belirtti. Mart ayında Arap ülkelerinin de onayladığı plana göre, öncelik altyapının yeniden tesis edilmesi olacak. Ateşkesin ardından Kahire’de düzenlenecek uluslararası konferansla bu süreç başlatılacak. Konferansta güvenlik, yönetişim ve Gazze’nin idaresi gibi başlıklarda çeşitli atölye çalışmaları yapılacak.
Ateşkesin ardından geçecek ilk altı aylık dönemde ise “erken toparlanma” süreci başlatılacak. Bu süreçte öncelik, Gazze’deki Filistinlilerin istikrarının sağlanması olacak.
İSRAİL’DEN ATEŞKES MESAJI
Aynı gün İsrail’in kamu yayın kuruluşu KAN, adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun siyasi yetkililere ateşkes anlaşmasına varılması yönünde baskıda bulunduğunu aktardı. Yetkili, anlaşmanın bu hafta içinde sağlanabileceği yönünde umutlu olduklarını söyledi.
ULUSLARARASI TEPKİLER
İsrail ve Hamas arasında 6 Temmuz’dan bu yana Doha’da devam eden dolaylı müzakereler, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda ve ABD’nin desteğiyle yürütülüyor. Müzakerelerde öncelikli gündem maddeleri ateşkes ve esir değişimi.
İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yürüttüğü saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 59 bin Filistinli hayatını kaybetti. Bu saldırılar sonucunda Gazze’deki sağlık sistemi çöktü, bölge ağır gıda krizine sürüklendi.
Kasım ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı tutuklama kararı çıkardı. Ayrıca, İsrail hakkında Gazze’deki savaş nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırım davası sürüyor.
Kaynak: AA