Mali’de muhalefeti temsil eden “Anayasa İçin Siyasi Partiler Kolektifi”, 9 Mayıs Cuma günü başkent Bamako’daki Bağımsızlık Anıtı önünde düzenlemeyi planladıkları protesto gösterisini ileri bir tarihe ertelediklerini açıkladı. Kolektifin açıklamasında, erteleme kararının arkasında gösteriye karşı sosyal medyada yapılan şiddet çağrıları, tehditler ve iki Geçiş Konseyi (CNT) üyesinin bu çağrılara karıştığına dair kanıtların bulunduğu belirtildi. Ayrıca, “Genç Liderler” adını kullanan kimliği belirsiz kişilerce aynı gün ve yerde başka bir miting başvurusu yapıldığı yönündeki sahte belgelerin dolaşıma sokulduğu da belirtildi.
ANAYASAYA SAYGI VE ÇOK PARTİLİ SİSTEM TALEBİ
Kolektif, gösterinin amacının geçiş hükümetinden anayasanın, çok partili siyasi yapının ve demokratik özgürlüklerin korunmasını talep etmek olduğunu yineledi. Aynı zamanda, siyasi partilerin faaliyetlerini durduran başkanlık kararının iptal edilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, “İnsan hayatına karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Her türlü şiddet ve planlı çatışmayı reddediyoruz” ifadeleri yer aldı.
YENİ EYLEM PLANI
Muhalefet cephesi, Cumhurbaşkanı Assimi Goïta’nın yayımladığı ve siyasi partilerin ve benzeri yapılarla derneklerin faaliyetlerini süresiz askıya alan kararnameye karşı yargıya başvurduklarını duyurdu. Açıklamada; “Özgürlükleri kısıtlayan ve anayasayı ihlal eden bu kararların iptali için acil yargı süreci başlattık. Yargının kararlarını güvenle bekliyoruz” denildi.
HALKA ÇAĞRI
Kolektif, Mali halkını (hem yurtiçinde hem yurtdışında) mücadeleye destek vermeye ve ilerleyen günlerde duyurulacak yeni eylem planlarına karşı hazırlıklı olmaya çağırdı.
SİYASİ FAALİYETLERE SÜRESİZ YASAK
Geçiş hükümetinin lideri Assimi Goïta, 8 Mayıs’ta yayımladığı kararnameyle ülke genelinde tüm siyasi parti ve benzeri derneklerin faaliyetlerini “kamu düzenini koruma” gerekçesiyle süresiz olarak durdurmuştu. Bu karar ise ulusal televizyondan duyurulmuştu.
Bu gelişmeyle birlikte, Mali’de demokratik süreçlerin askıya alınması ve muhalefetin sesinin bastırılması geçiş sürecine zarar verirken, Mali halkının giderek büyüyen kaygılarını beslemeye devam ediyor.