Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ordusu, 30 Haziran Pazartesi günü ülkenin doğusunda bulunan Güney Kivu eyaletine bağlı Minembwe kasabası yakınlarında “kimliği belirsiz” bir hava aracını düşürdüğünü duyurdu.
M23 UÇAĞIN İNSANİ YARDIM TAŞIDIĞINI İDDİA ETTİ
KDC Silahlı Kuvvetleri (FARDC) tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hava aracının “Kongo hava sahasını izinsiz şekilde ihlal ettiği” ifade edildi. Ordu, radar sistemlerinin hava aracını tespit ettiğini ve “önceden herhangi bir uçuş izni olmadan Kongolu topraklarına girdiğini” belirtti.
KDC ordusu, uçağın “aktif bir çatışma bölgesine” yöneldiğini ve bunun üzerine “uygun önlemlerin” alındığını söyledi. Diğer taraftan ismen anılmasa da olayla doğrudan bağlantılı olduğu düşünülen M23/AFC isyancı hareketi, yayınladığı ayrı bir açıklamada, düşürülen uçağın “insani yardım taşıyan sivil bir hava aracı” olduğunu öne sürdü. Açıklamada, uçağın Minembwe’deki yerel halka için “ilaç ve gıda” taşıdığı belirtildi.
M23, olayın “vahşi bir saldırı” ve “önceden planlanmış bir suç” olduğunu belirterek sert tepki gösterdi. Ne Kinşasa yönetimi ne de isyancı grup, saldırının yol açtığı can kayıpları hakkında bilgi verdi.
Bu saldırı geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun katılımıyla Ruanda ve Kongo hükümetleri arasında imzalanan bir ateşkes ve “askeri geri çekilme” anlaşmasının ardından yaşanması dikkat çekti. Anlaşma, Katar arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin sürdürülmesini içeriyor.
KRİZ YENİDEN TIRMANIYOR
Mart 2012’de, KDC ordusundan ayrılan askerler tarafından kurulan M23 Hareketi, 2013’te FARDC ve BM Barış Gücü MONUSCO tarafından dağıtılmıştı. Hareket 2022’den itibaren yeniden silahlı faaliyetlere başlayan grup, Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerinde birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi.
Kinşasa yönetimi, M23’ün Ruanda tarafından desteklendiğini ve bu desteğin, bölgedeki maden kaynaklarına ulaşma amacı taşıdığını savunuyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı bazı kurumlar da Ruanda’nın M23’e askeri destek verdiğine dair raporlar yayımladı. Ruanda bu iddiaları reddediyor. Kigali yönetimi, M23’ün Kongo vatandaşları tarafından yönetilen yerel bir hareket olduğunu, mensuplarının sadece Ruanda dili olan Kinyarwanda’yı konuştuğunu savunuyor.
İki ülke arasında yıllardır aralıklarla yürütülen arabuluculuk çabaları çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlandı. Fakat son olarak, ABD ve Katar öncülüğünde 27 Haziran’da Washington’da imzalanan barış anlaşması, tarafların yeniden masaya dönmesini sağladı.
Kaynak: AA