Kenya, 7 Temmuz 1990’da tek parti rejimine karşı başlatılan demokrasi mücadelesinin simgesi olan Seb’e Seb’e Günü, 35. yılında büyük bir gösteri anma etkinlikleriyle kutlandı. Başkent Nairobi’deki Kamukunji Meydanı, her yıl olduğu gibi bu yıl da siyasi mücadelelerin ve toplumsal taleplerin merkezi haline geldi.

Fakat bu yılki gösterilerde tansiyon yükseldi. Başkent Nairobi’de 7 Temmuz Seb’e Seb’e Günü kapsamında düzenlenen hükümet karşıtı protestolara, polis biber gazı, tazyikli su ve zaman zaman gerçek mermi kullanarak müdahale etti.

Demokrasi yanlısı gösterilere katılan çok sayıda genç, hükümetten hesap verebilirlik, adalet ve kapsamlı reform talebinde bulundu. Güvenlik güçleri, olası çatışmalara karşı bölgede geniş ve kapsamlı önlemler aldı.
ODİNGA’DAN BARIŞ ÇAĞRISI: ”KAMUKUNJİ’YE GİDELİM”
Kenya’nın muhalefet liderlerinden ve ikinci özgürlük mücadelesinin sembol ismi Raila Odinga, Nairobi’deki evinden yaptığı açıklamada halkı barışçıl bir şekilde Kamukunji Meydanı’nda toplanmaya davet etti. Odinga:
“Kamukunji’nin tarihi bir anlamı var. Seb’e Seb’e’yı hatırlamak istiyorsak, oraya gitmeliyiz. Halk için savaşırken hayatını kaybedenleri onurlandıralım” dedi.

Odinga, Seb’e Seb’e’nin özünün bazı siyasetçiler tarafından kişisel çıkarlar için çarpıtıldığını savundu. Geçtiğimiz yıl Başkan William Ruto ile yakınlaşmasının ardından bazı gençlerin kendisinden uzaklaştığını kabul eden Odinga, bu yılki yürüyüşte asıl amacının geçmişin mücadelesini onurlandırmak olduğunu vurguladı.
KENYALI KADINLARDAN ÇAĞRI
Seb’e Seb’e yürüyüşleri sırasında Nyi Nam Nairobi İlçe Ağı’na bağlı kadın aktivistler, Parlamento Yolu boyunca barışçıl bir yürüyüş düzenledi. Ellerinde taşıdıkları pankartlarla göstericilere “mallara zarar vermeyin” çağrısında bulunan kadınlar, son dönemdeki protestolarda yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekti.

Kadınlar, “Haklarımız için ses çıkarıyoruz, şiddete karşıyız” mesajıyla toplumsal barışın önemini vurgularken, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde küçük işletmelerin zarar görmesinin halkı daha da yoksullaştıracağını ifade etti.
TANZANYA’DA SEB’E SEB’E’NİN DOĞUŞU
Saba Saba, yalnızca Kenya için değil, komşu Tanzanya için de tarihi öneme sahip bir gün. Ancak iki ülke bu tarihi farklı şekillerde anıyor.
Tanzanya’da Saba Saba Günü, her yıl 7 Temmuz’da Dar es Salaam şehrindeki Kurasini bölgesinde düzenlenen Dar es Salaam Uluslararası Ticaret Fuarı ile kutlanıyor. Bu gün aynı zamanda, ülkenin kurucu partisi Tanganyika Afrika Ulusal Birliği’nin (TANU) 1954’te kuruluşu da anılıyor. TANU, Tanzanya’nın İngiliz sömürge yönetiminden bağımsızlık kazanma sürecinde kilit rol oynamıştı.
Tanzanya’da resmi tatil olarak kabul edilen bu gün, ülke tarihinde bağımsızlık mücadelesinin başlangıç noktası olarak görülüyor.
İKİ ÜLKE VE DİRENİŞİN SEMBOLÜ: SEB’E SEB’E
İlk Seb’e Seb’e mitingi, 1990’da binlerce Kenyalının çok partili sisteme geçme talebiyle sokaklara döküldüğü gün yaşandı, bu tarihi bir kırılma anıydı. Bu protestolar, dönemin Devlet Başkanı Daniel Arap Moi’nin yoğun baskılarına rağmen Aralık 1991’de tek parti sistemine son verilmesini ve çok partili rejime geçişi beraberinde getirdi.

35 yıl sonra, Saba Saba artık yalnızca geçmişin değil, bugünün adalet ve demokrasi mücadelesi için de bir referans noktası. Bu yılki protestoların ön saflarında Z kuşağı aktivistleri, insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları yer aldı. Göstericiler, polis şiddeti, yargısız infazlar, ekonomik adaletsizlik ve anayasal hakların ihlali gibi güncel sorunlara dikkat çekti. Kenya’da demokratik reformlar, Tanzanya’da ise bağımsızlık mücadelesi, Seb’e Seb’e’yi yalnızca bir tarih değil, bir direniş kıvılcımı haline getiriyor.
35 yıl önce Kamukunji’de başlayan o yürüyüş, bugün gençlerin, kadınların ve sivil toplumun öncülüğünde farklı biçimlerde devam ediyor. Geçmişin acılarıyla, bugünün sorunları arasında köprü kuran Seb’e Seb’e , yalnızca bir anma değil, devam eden bir mücadeledir aynı zamanda.
Kaynak: Daily Nation