Kenya’da binlerce kraliçe karıncayı kaçırmaya çalışan dört kişiye ceza verildi. Mahkeme, bu davanın biyolojik çeşitliliği koruma mücadelesinde önemli bir örnek olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin öngördüğü koruma ilkeleri doğrultusunda Kenya’da yaban hayatına karşı işlenen suçlara yönelik ilk kez böylesine kapsamlı bir adım atıldı. Kenya Yaban Hayatı Servisi (KWS), mahkemenin verdiği kararın “yasa dışı yaban hayatı ticaretine karşı sıfır tolerans” politikasının bir yansıması olduğunu açıkladı.
KWS, ekolojik dengede önemli yeri olan dev Afrika biçerdöver karıncalarının kaçırılmasının, toprak sağlığı ve biyolojik çeşitlilik açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Kurum ayrıca, “Bu dava, türüne bakılmaksızın doğa suçlarına karışan herkesin yargı önüne çıkarılacağına dair açık bir mesajdır” dedi.
BİNLERCE KRALİÇE KARINCAYLA YAKALANDILAR
Kenya’da bir mahkeme, binden fazla kraliçe karıncayı ülkeden çıkarmaya çalışan dört kişiyi bir yıl hapis ya da 7 bin 700 dolar para cezasına çarptırdı. Şüpheliler; iki Belçikalı, bir Vietnamlı ve bir Kenyalıydı.
Belçika uyruklu David Lornoy ve Seppe Lodewijckx ile Vietnamlı Duh Hung Nguyen ve Kenyalı Dennis Ng’ang’a verilen cezalar, yargıcın hafifletici sebepleri değerlendirmesiyle belirlendi.
YARGIÇ: “BU BİR HOBİ DEĞİL, ORGANİZE KAÇAKÇILIK”
Yargıç Njeri Thuku, hüküm açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Birkaç karınca toplamak hobi olabilir. Ancak binlerce kraliçe karınca ile yakalanmak, açıkça ticari ve yasadışı bir faaliyettir. Dünya, açgözlülük nedeniyle birçok türü kaybetti. Artık bu gidişatı durdurmak zorundayız.”
Thuku, bu davanın “yasadışı yaban hayatı ticareti ve biyolojik korsanlık” kapsamında değerlendirildiğini ve benzer eylemlerle mücadelede kararlı olunacağını söyledi.
KARINCALAR TÜPLERDE SAKLANIYORDU
Belçikalı gençlerin kaldığı dairelerde toplam 5 bin karınca bulundu. Karıncalar, aylarca canlı kalabilmeleri için pamukla doldurulmuş 2 bin üzerinde test tüpüne yerleştirilmişti. Diğer iki sanığın evlerinde ise 300’den fazla karınca ele geçirildi.
Vietnamlı Nguyen, yalnızca taşıyıcı olarak Kenya’ya gönderilmişti ve bileti başka biri tarafından alınmıştı. Mahkeme onu “kurye” olarak tanımladı.
Kenyalı Ng’ang’a ise, kırsal bir bölgede bulunan karıncaları temin ettiği için “aracı” olarak değerlendirildi.
Belçikalı David’in Facebook’ta “Karınca Çetesi” adlı bir koleksiyoncu grubunun üyesi olduğu ve evinde 10 koloni karınca beslediği öğrenildi. Kendisi, 2 bin 500 kraliçe karıncayı 200 dolara satın aldığını ve suçun farkında olmadığını öne sürdü.
YASAL BOYUT VE ULUSLARARASI ANLAŞMALAR
Kenya’da karıncalar da dâhil olmak üzere birçok tür, uluslararası biyolojik çeşitlilik anlaşmaları kapsamında korunuyor ve ticaretleri sıkı denetim altında tutuluyor. KWS, küçük türlerin de büyük memeliler kadar önemli olduğunu vurguladı ve “ekosistemlerdeki rolleri yeri doldurulamaz” dedi.
CEZALARIN ARDINDAN SINIR DIŞI
Mahkeme, üç yabancı sanığın ceza ödemeleri ya da cezalarını tamamlamalarının ardından ülkeden sınır dışı edilmelerine karar verdi. Sanıkların karara itiraz için 14 günlük süreleri bulunuyor.
Kaynak: Ajanslar