Kenya’nın başkenti Nairobi’de bulunan Kenya İnsan Hakları Komisyonu (KHRC) merkez ofisi, 6 Temmuz Pazar günü silahlı bir çetenin saldırısına uğradı. Yerel basında yer alan bilgiye göre, kadın hakları savunucularından oluşan bir grup, gençlerin keyfi tutuklanmasına ve ardından hiçbir iz olmadan kaybolmalarına karşı basın toplantısı yapmaya hazırlanıyordu.
Basın toplantısı, “Kenya Kadın Kolektifi” adlı sivil toplum hareketi tarafından organize edilmişti. Toplantının yerel saatle 13:30’da yapılması planlanıyordu.
Fakat çete üyeleri, KHRC binasının kilitli kapısını kırarak içeri girdi. Görgü tanıkları, saldırganların ofiste bulunan kişilere saldırdığını ve bazı eşyaları çaldıklarını söyledi. Saldırganlar, içeridekilere “burada nasıl protesto planlıyorsunuz” diyerek tehditler savurdu.
POLİS MÜDAHALE ETMEDİ
Saldırı sırasında polise haber verildi ama olay yerine zamanında müdahale edilmedi. Baskın, Kenya’da 7 Temmuz 1990 tarihinde yapılan ve demokrasi talep eden tarihi protestoların yıl dönümünden bir gün önce gerçekleşti. Bu protestolar ülke tarihinde “Saba Saba” olarak biliniyor. Swahili dilinde “yedi yedi” anlamına gelen bu ifade, Temmuz ayının yedinci gününe dikkat çekiyor.
KHRC: AKTİVİSTLER HEDEF ALINIYOR
KHRC saldırının ardından, hem saldırı hem de başka bir olayla ilgili kamuoyuna bilgi verdi. Komisyonun kıdemli hukuk danışmanı Martin Mavenjina, kısa süre önce Uganda’ya sınır dışı edildi. KHRC, Mavenjina’nın Güney Afrika’daki bir resmi ziyaretten sonra, 6 Temmuz Cumartesi günü Kenya’ya döndüğünü ancak geçerli çalışma izni olmasına rağmen ülkeye alınmadığını duyurdu.
Komisyon yaptığı açıklamada, Mavenjina’nın sınır dışı edilmesini, hükümetin insan hakları savunucularına karşı yürüttüğü baskı politikasının bir parçası olarak değerlendirdi. Açıklamada, “25 Haziran’dan bu yana hükümet, aktivistleri hedef alıyor. Mavenjina’nın sınır dışı edilmesi de bu stratejinin bir sonucu” denildi. KHRC, danışmanlarını Kenya’ya geri getirmek istediklerini söyledi.
”2024 FİNANSAL YASA TASARISI” PROTESTOLARINDA ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ
25 Haziran’da Kenya’da vergi karşıtı protestoların yıl dönümünde yine gösteriler düzenlenmişti. İnsan hakları örgütlerine göre en az 16 kişi hayatını kaybetti. Hükümet ise ölü sayısını 10 olarak açıkladı. Geçtiğimiz yılki protestolarda ise en az 60 kişi hayatını kaybetmişti.
KHRC KİMDİR?
Kenya İnsan Hakları Komisyonu (KHRC), 1992 yılında kurulan ve 1994’te resmen tanınan bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Komisyon, ülkede temel hak ve özgürlüklerin korunması için çalışmalar yürütüyor. Son dönemde, özellikle hükümet politikalarını eleştiren çalışmaları nedeniyle daha fazla baskıyla karşı karşıya kalıyor.
Kaynak: TRT Afrika