Kenya Ulusal Biyogüvenlik Kurumu (NBA), hayvan hastalıklarını kontrol altına almak amacıyla geliştirilen genetiği değiştirilmiş aşıların saha denemelerine onay verdi. Denemeler kapsamında özellikle sığır, keçi, koyun ve develerde görülen Rift Vadisi Ateşi hastalığına karşı geliştirilen aşılar test edilecek.
NBA Başkanı Profesör Jenesio Kinyamario, yapılan açıklamada, genetiği değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığına zararını azaltmak adına yapılan çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Kinyamario, “Sığır, keçi, koyun ve develerde görülen Rift Vadisi Ateşi’ni kontrol altına almak amacıyla geliştirilen genetiği değiştirilmiş aşıların saha denemeleri için onay verdik,” dedi.
Kakamega bölgesinde dirençli tatlı patates, Busia County’de Alupe bölgesinde biyolojik olarak zenginleştirilmiş manyok, Molo’da ise mildiyö hastalığına dayanıklı İrlanda patatesi gibi diğer genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri için de saha denemeleri başlatıldı. Bu patates türünün denemeleri ayrıca Kiambu County’deki Muguga ve Nyandarua’daki Njambini bölgelerinde de yürütülüyor.
Kuru hava koşullarına dayanıklı mısır ve Afrika Biyo-Zenginleştirilmiş Darı (ABS) ise Makueni County’deki Kiboko bölgesinde test ediliyor. Kurum, daha önce çevresel serbest kullanım onayı almış olan Bt pamuk, Bt mısır ve virüse dayanıklı manyok gibi genetiği değiştirilmiş ürünlerin de ulusal performans denemelerinden geçtiğini açıkladı.
Profesör Kinyamario, ayrıca genetiği değiştirilmiş ürünlerin etiketlenmesi, genom düzenleme, biyogüvenlik denetçilerinin atanması gibi çeşitli konularda yeni politika belgeleri ve kılavuzların da onaylandığını belirtti. Bunlara ek olarak, Varlık Yönetimi ve Sorumluluk, Risk Yönetimi, Veri Koruma ve Bilgi Teknolojisi politikaları gibi alanlara ilişkin kılavuzlar da kurumun yasal görevlerini yerine getirebilmesi için hazırlandı.
Tüm bu gelişmelere karşın, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) üzerindeki yasağın kaldırılmasına yönelik açılmış davalar nedeniyle kurumun çalışmalarını yürütmekte zorlandığı ifade edildi.
Öte yandan Kenya Bitki Sağlığı Denetim Servisi (KEPHIS), sekiz yeni genetiği değiştirilmiş manyok çeşidinin denemelere açıldığını duyurdu. KEPHIS Genel Müdürü Profesör Theophilus Mutui, bu çeşitlerin farklılık, birlik ve kararlılık (DUS) testleri ile ulusal performans denemelerini başarıyla geçtiğini söyledi. Mutui, tüm yeni genetiği değiştirilmiş çeşitlerin ticarileştirme öncesinde bu iki denemeyi de geçmesi gerektiğini ifade etti.
“Sekiz genetiği değiştirilmiş manyok çeşidi DUS ve performans testlerini geçti. Şimdi Ulusal Performans Denemeleri Komitesi tarafından değerlendirilecek,” dedi.