Güney Sudan’ın Jonglei eyaletindeki Old Fangak kasabasında bir hastane ve pazar yerine düzenlenen hava saldırısında en az yedi kişi yaşamını yitirdi. Uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), kendilerine ait hastanenin eczanesinin bombalandığını ve çıkan yangınla birlikte hastane binasının büyük kısmının kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.
30 DAKİKA SÜREN SALDIRI, SİVİLLERİ VURDU
MSF’ye göre silahlı helikopterler hastane çevresine 30 dakika boyunca ateş açtı. Ardından, bir insansız hava aracı (İHA) yerel pazarı hedef alarak saldırı düzenledi. Kuruluş, saldırının sonucunda tıbbi malzemelerin tamamının yok olduğunu ve en az 20 kişinin yaralandığını duyurdu.
“HASTANE OLDUĞU AÇIKÇA BELLİYDİ”
MSF sözcüsü Mamman Mustapha yaptığı açıklamada, hastanenin uluslararası standartlara uygun biçimde işaretlendiğini ve tüm savaşan taraflarla koordinat bilgilerinin paylaşıldığını söyledi. Yerel kaynaklar ise saldırıyı hükümete bağlı askeri helikopterlerin gerçekleştirdiğini öne sürdü. Saldırının ardından Güney Sudan hükümetinden henüz bir açıklama yapılmadı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN SAVAŞ UYARISI
Güney Sudan’daki BM Temsilcisi Nicholas Haysom, son gelişmelerin ülkeyi yeniden tam ölçekli bir iç savaşa sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile Başkan Yardımcısı Riek Machar arasındaki siyasi gerginliğin artması, bu endişeleri daha da güçlendirdi.
Hastaneye yönelik saldırıdan sadece birkaç saat önce, Ordu Komutanı Paul Majok Nang, nehirde bazı mavnaların kaçırılması sonrası “cezalandırıcı operasyon” yapılacağını açıklamıştı. Bu saldırılardan, Mart ayında isyanla suçlanan Machar’a bağlı bir milis grubu sorumlu tutuluyor. Ancak Machar, iddialar hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.
ETNİK GERİLİM YENİDEN ALEVLENİYOR
Hükümet son dönemde, Başkan Yardımcısı Machar’a yakın olan bölgeleri “düşman” ilan etti. Bu durum, Güney Sudan’da ülkenin en büyük iki etnik grubunu karşı karşıya getirecek yeni bir çatışma dalgası yaşanabileceği endişesine yol açtı.
2018 BARIŞ ANLAŞMASI UYGULANMADI
2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan, 2013’te patlak veren iç savaşla ağır kayıplar verdi. 400 binden fazla insan hayatını kaybetti, 2,5 milyon kişi yerinden oldu. 2018’de imzalanan barış anlaşmasına rağmen seçimler hâlâ yapılmadı ve birleşik bir ordu kurulamadı. Silahlı gruplar farklı siyasi liderlere sadık kalmayı sürdürüyor.
BM HELİKOPTERİNE ATEŞ AÇILMIŞTI
Bu yılın başlarında, Machar’a bağlı Beyaz Ordu milisleri Yukarı Nil eyaletinde bir askeri üssü ele geçirmişti. Mart ayında ise bir BM helikopteri ateş altına alınmış, olayda aralarında üst düzey bir generalin de bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, Güney Sudan ordusunun sivillerin yaşadığı alanları bombalamayı derhal durdurması çağrısında bulundu.
Kaynak: BBC