Mısır, İsrail’in Filistinlileri zorla Mısır topraklarına doğru sürmeye çalıştığını öne sürerek bu politikaları sert bir dille eleştirdi. Kahire yönetimi, bu tür adımların Mısır’ın ulusal güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Üst düzey bir Mısırlı yetkili, Asharq al-Awsat gazetesine, İsrail’in Gazze’deki krizi çözme konusunda ciddi bir çaba sarf etmediğini söyledi. Yetkili, “Filistinlilerin Mısır sınırına yönlendirilmesi ve çadır kamplarının kurulması, ulusal güvenliğimize ciddi bir tehdittir,” dedi.
İsrail basınına göre, Mısır güvenlik heyeti, İsrail’in Refah’taki askeri operasyonlarını genişletme planına karşı çıkarak, sınır yakınında yüzbinlerce Filistinli için çadır kent kurma girişiminin “saatli bomba” etkisi yaratabileceği uyarısında bulundu.
BARIŞ ANLAŞMASI RİSK ALTINDA
İsrail’in Gazze sınırında artan askeri varlığına karşılık Mısır, özellikle askeri hareketliliğin sınırlı olduğu Sina’daki C Bölgesi’nde askeri yığınağını artırdı. Uzmanlara göre bu, Kahire’nin İsrail’in barış anlaşmasını ihlal eden adımlarına karşı verdiği bir mesaj niteliği taşıyor.
Mısır’ın ulusal güvenlik uzmanı Tümgeneral Muhammed Abdülvahid, İsrail’in Filistinlileri sınıra sürme çabasını “barış anlaşmasının açık ihlali” olarak tanımladı. “İsrail, Filistin davasını fiilen tasfiye etmeye çalışıyor, Mısır bunu kesinlikle kabul etmez,” dedi.
GERİLİM SİYASİ, ASKERÎ DEĞİL
Mısır Stratejik Çalışmalar Akademisi’nden Tümgeneral Sayed Ghoneim ise, Kahire ile Tel Aviv arasındaki gerilimin askeri değil, siyasi ve diplomatik olduğunu vurguladı. Ghoneim, savunma bakanlıkları arasında iş birliğinin devam ettiğini ancak dışişleri bakanlıkları arasında ciddi bir kopukluk yaşandığını belirtti.
Mısır’ın yeni İsrail büyükelçisini kabul etmemesi ve kendi büyükelçisini Tel Aviv’den geri çekmesi de bu diplomatik soğukluğun göstergeleri arasında.
İSRAİL’İN GAZZE’NİN GÜNEYİNİ KONTROL ALTINA ALMASI
İsrail güçleri, Mayıs 2024’te Gazze’nin güneyinde yer alan Refah sınır kapısı ile Philadelphi Koridoru’nu tamamen kontrol altına almıştı. İsrail, Mısır’ı Gazze’ye silah kaçakçılığını durduramamakla suçlarken, Kahire bu iddiaları reddediyor.
1979 tarihli Mısır-İsrail barış anlaşması, iki ülke arasında güç kullanımını yasaklıyor ve tüm anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesini öngörüyor. Anlaşma aynı zamanda sınır boyunca askeri konuşlanmayı da sınırlayan hükümler içeriyor.