Fas, yenilenebilir enerjiyi artırmak, yerel sanayiyi güçlendirmek ve Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatı genişletmek amacıyla toplam 319 milyar dirhem (32,5 milyar dolar) değerinde yeşil hidrojen projelerini onayladı.
Hükümet komitesi tarafından seçilen şirketler arasında ABD merkezli Ortus, İspanyol Acciona ve Alman Nordex yer alıyor. Bu firmalar yeşil amonyak tesisleri inşa edecek. Ancak projelerin takvimine veya finansman kaynaklarına dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Ayrıca, BAE merkezli Taqa ve İspanyol Cepsa amonyak ve yakıt üretimine odaklanacak. Faslı enerji şirketi Nareva, amonyak, yakıt ve çelik üretecek. Suudi Arabistan merkezli Acwa Power çelik üretimine yoğunlaşırken, Çinli UEG ve China Three Gorges amonyak üretimi için iş birliği yapacak.
Her projeye, ön anlaşmanın imzalanmasının ardından 30 bin hektara kadar arazi tahsis edilecek. Fas hükümeti, yenilenebilir enerjiyle elektroliz yöntemiyle üretilen yeşil hidrojeni enerji bağımsızlığı için kritik görüyor. Ayrıca, AB’nin 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen ithal etme hedefi doğrultusunda önemli bir tedarikçi olmayı amaçlıyor.
YEŞİL HİDROJEN PROESİNİN İLK STRATEJİSİ BAŞLADI
Fas, geçen yıl mart ayında ilk yeşil hidrojen stratejisini başlattı. Bu kapsamda 300 bin hektar arazi tahsis edilerek yenilenebilir enerji üretimi, elektroliz tesisleri ve yeşil hidrojenin amonyak, metanol ve sentetik yakıta dönüştürülmesi için entegre projeler planlandı.
Fransız TotalEnergies, ekim ayında Fas ile yeşil hidrojen projeleri geliştirmek üzere anlaşma imzaladı. Ayrıca, Fransız enerji şirketi Engie, Fas’ın fosfat ve gübre devi OCP ile iş birliği yaparak yeşil hidrojenden amonyak üretmeyi planlıyor.
Fas, yenilenebilir enerjinin toplam enerji kapasitesindeki payını 2030’a kadar %45’ten %52’ye çıkarmayı hedefliyor. Onaylanan projeler, ülkenin bu hedefe ulaşmasında ve Afrika’nın temiz enerji dönüşümünde lider konuma gelmesinde kritik bir rol oynayacak.