Etiyopya Ulaştırma ve Lojistik Bakanı Alemu Sime’nin açıklamasına göre, Etiyopya-Cibuti Demiryolu 11 aylık süreçte 7 milyar birr gelir elde etti. Bu, hattın Etiyopyalı ve Cibutili vatandaşlar tarafından yönetildiği ilk tam faaliyet yılına denk geliyor.Aynı dönemde ulaştırma ve lojistik sektörü toplamda 13,7 milyar birr gelir sağladı. Bu gelirde demiryolunun payı %50’ye yaklaşırken, sivil havacılık 3,5 milyar birr, toplu taşıma 2,5 milyar birr ve sigorta hizmetleri 450 milyon birr katkı sundu.
Demiryolundaki ilerlemelere rağmen yük taşımacılığında hâlâ kara yolu açık ara önde bulunuyor. Tüm yüklerin %84’ü kara yoluyla taşınırken, demiryolu %14’lük bir paya sahip. Hava yolu taşımacılığı ise %2’nin altında kaldı. Bakan Sime, taşınan yüklerin yaklaşık %91’inin ithalat kaynaklı olduğunu ve çoğunluğunun Cibuti limanları üzerinden geldiğini belirtti. Liman verimliliğinde de önemli ilerlemeler kaydedildi. Konteyner kargoların limanda kalma süreleri çok modlu taşımacılıkta ortalama 6,93 güne, tek modlu taşımacılıkta ise 27,07 güne indi.
YENİ HAVALİMANLARI YOLDA
Havacılık alanında ise altyapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Assosa, Bahir Dar ve Nekemte’deki kule projelerinde ilerleme sağlanırken; Yabelo, Negele Borena, Gore-Metu, Debre Markos ve Mizan-Aman gibi kentlerde yeni bölgesel havalimanları için proje çalışmaları tamamlandı. Öte yandan, Modjo Kuru Limanı’nın genişletilmesi projesi ülke genelindeki çimento kıtlığı nedeniyle aksıyor. Bakan Sime, ithal inşaat malzemelerine erişimde yaşanan sınırlamalar ve bütçe sorunlarının da projeyi zorlaştırdığını ifade etti. Tüm bu zorluklara rağmen projenin dört ay içinde tamamlanacağına dair umutlu konuştu.