Sudan’daki iç savaş, insani koşulların hızla kötüleşmesine neden olurken, eski Başbakan Abdalla Hamdok uluslararası topluma barışa giden yolu açacak bir çözüm önerdi. Hamdok, ülkesinin zor durumdan çıkabilmesi için sivil liderliğindeki bir yol haritasına öncelik verilmesini talep etti. Bu çağrı, 15 Nisan’da Londra’da yapılması planlanan ve Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya’nın ortak ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan uluslararası insani zirve öncesinde dikkat çekti.
Hamdok, savaşın tehlikeli bir dönüm noktasına geldiği konusunda uyardı. Askeri bir çözümün mümkün olmadığını belirterek, dünya liderlerine Sudan’ın toprak bütünlüğünü koruyabilmesi ve parçalanmasını engelleyebilmesi için tek çözümün demokratik bir geçiş olduğunu vurguladı.
Financial Times’da yayımlanan bir yazıda, Hamdok, Sudan’ın savaş sonrası toparlanmasına destek olmak için barış çabalarını koordine edecek bir üst düzey temas grubunun kurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ateşkes ve insani yardıma acil ihtiyaç olduğunu belirtti.
HÜKÜMETİN TEPKİSİ VE LONDRA KONFERANSI TARTIŞMALARI
Sudan hükümetinin temsilcisi, Londra zirvesinin organizasyonuyla ilgili endişelerini dile getirdi. General Abdel Fattah al-Burhan, Sudan hükümetinin kendisine danışılmadan yapılan zirveye ve BAE, Kenya ve Çad gibi ülkelerin toplantıya dahil edilmesine karşı çıktı. Burhan, bu ülkelerin paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile olan ilişkilerini eleştirerek, konferansın daha şeffaf olması gerektiğini belirtti.
İngiltere elçisi Richard Crowder, zirvenin amacının dış siyasi gündemler dayatmak değil, barışı teşvik etmek ve Sudan’daki acıyı hafifletmek olduğunu vurguladı. Crowder, etkinliğin Sudan’daki diplomatik ilerlemeyi teşvik etme fırsatı sunduğunu belirtti.
İNSANİ KRİZ VE ULUSLARARASI TEPKİLER
Sahada, Kuzey Darfur’un başkenti El Faşhir’deki insani durum, HDK’nın bir yıldan fazla süredir süren kuşatması altında daha da kötüleşti. Yardım grupları, artan yetersiz beslenme, ilaç sıkıntısı ve kesintiye uğramış insani yardımlar hakkında raporlar sunuyor.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, özellikle El Faşhir’deki HDK ihlallerinin ele alınmasını ve çatışmanın “çarpıtılmış anlatısını” düzeltmek için uluslararası ilgiyi yeniden yönlendirmeyi çağırdı.
DİASPORA’DAN TEPKİLER
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Sudan’ın BAE’yi Batı Darfur’daki Masalit topluluğuna karşı soykırım suçlarında HDK’ya yardımcı olmakla suçlayan davayı incelemeye başlayacak. Ayrıca, Sudan diasporasından bir grup, HDK’nın imajını zedelemeye yönelik girişimlere karşı Londra zirvesi dışında barışçıl bir gösteri düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.
Hamdok, çağrısını “Sudan’daki durumu savunmak, barışı, demokrasiyi ve insan onurunu savunmak için küresel kararlılığın bir sınavı” olarak nitelendirerek sonlandırdı.