Sudan’ın batısındaki El-Faşir kenti, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) bir yıldır süren kuşatması altında. Şehirde yaklaşık bir milyon kişi mahsur durumda. Sağlık altyapısı çökmüş durumda; yalnızca Suudi Hastanesi kısmen hizmet verebiliyor ancak o da defalarca saldırıya uğradı.
Sekiz yaşındaki Muhammed’in koluna bir hafta önce şarapnel parçası saplandı. Babası Issa Said, “Komşularımızdan biri hemşireydi, kanamayı durdurmamıza yardım etti. Ama kolu hâlâ şiş ve acıdan uyuyamıyor.” diyerek içinde bulundukları çaresizliği anlattı.
YARALILARA İLK MÜDAHALEYİ BÖLGE HALKI SAĞLIYOR
Malzeme yokluğu nedeniyle halk, doğaçlama yöntemlerle ilk yardım uyguluyor. Siviller, evlerinde bulunan eşyaları ve yerel bitkileri kullanarak yaraları tedavi etmeye çalışıyor. Yanık, kurşun ve şarapnel yaralarına karşı kendi yöntemlerini geliştiriyorlar.
29 yaşındaki Muhammed Abakar, ailesine su taşırken bacağından vuruldu. Komşusu onu evine taşıdı, birkaç tahta ve bezle bacağına atel yaptı. “Kırık iyileşiyor ama kurşun hâlâ içeride” dedi.
HDK saldırılarından kaçan birçok kişi, şehre yürüyerek ulaşmaya çalışıyor. Yardım koordinatörü Muhammed, HDK’nın Zamzam kampına saldırısında uyluğundan vurulduktan sonra El-Faşir’e saatler süren bir yolculukla ulaşabildi. “Eğer paranız varsa birini gazlı bez ya da ağrı kesici almaya gönderirsiniz. Yoksa elinizdekilerle yetinirsiniz.” dedi.
“YERYÜZÜNDEKİ CEHENNEM”
UNICEF, El-Faşir ve çevresinde en az 825 bin çocuğun hayati tehlike altında olduğunu bildirdi. Birleşmiş Milletler’e göre, HDK’nın El-Faşir ve çevresindeki mülteci kamplarına düzenlediği saldırılarda 400’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Kadınlar ve çocuklar, bodrumlar ya da kum torbalarıyla kapatılmış geçici sığınaklara saklanıyor. Ancak bombardımanlardan herkes kurtulamıyor.
34 yaşındaki dört çocuk annesi Hanaa Hamad, evine giren bir mermi sonrası kocasını kurtaramadı. “Sofra tuzuyla yarayı dezenfekte ettik, kanamayı durdurduk ama sabah olduğunda o artık hayatta değildi.” dedi.
ULUSLARARARSI YARDIM ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), bölgede yardım faaliyetlerinin “erişim kısıtlamaları, yakıt eksikliği ve güvenlik sorunları” nedeniyle ciddi şekilde aksadığını belirtti.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), cuma günü yaptığı açıklamada, güvenlik nedeniyle kara yoluyla yardım ulaştırmanın imkânsız hale geldiğini belirterek acilen havadan yardım operasyonları başlatılması çağrısında bulundu.
MSF Sudan Misyon Başkanı Rasmane Kabore, “El-Faşir’e ulaşan yollar kapalı. Açlıkla karşı karşıya olan bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için havadan yardım şart.” dedi.
Sudan’daki savaşın üçüncü yılına girerken El-Faşir’de yaşananlar, insani bir felakete dönüşmüş durumda. Halk kendi imkânlarıyla yaşam mücadelesi veriyor. Acil uluslararası müdahale olmadan can kayıplarının daha da artması kaçınılmaz görünüyor.