Cezayir’in başkenti Cezayir’deki İstinaf Mahkemesi, Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal hakkında verilen 5 yıl kesin hapis cezasını ve 500 bin Cezayir dinarı (yaklaşık 3 bin 865 ABD doları) para cezasını onadı. Karar, Salı günü temyiz duruşması sonrasında açıklandı. Sansal, Mart ayında çıktığı ilk derece mahkemesinde de aynı cezaya çarptırılmıştı.
YAZARA YÖNELİK SUÇLAMALAR VE SAVUNMA
Kasım 2024’te Cezayir’e girişi sırasında tutuklanan 80 yaşındaki yazar Boualem Sansal, Fransız aşırı sağ medyasına verdiği bir röportajda Cezayir’in sömürge döneminde Fas’a ait toprakları miras aldığını söylemesi nedeniyle “ulusal birliği zedelemek” suçlamasıyla yargılandı.
Ayrıca “kamu kurumlarına hakaret”, “ekonomiye zarar vermek” ve “ülke güvenliğini tehdit eden yayınlara sahip olmak” gibi suçlamalar da yöneltildi.
Sansal, davada avukat tutmayı reddederek kendi savunmasını üstlendi. Mahkeme huzurunda yaptığı konuşmada, yöneltilen tüm suçlamaları reddederek, bunun bir “edebiyat yargılaması” olduğunu söyledi. Söz konusu sınır açıklamasına ilişkin, “Sadece siyaset yapmıyorum, tarih hakkında da konuşuyorum” dedi ve Anayasa’nın ifade özgürlüğü hakkını hatırlattı.
FRANSA-CEZAYİR GERİLİMİNE YENİ BİR SEBEP
Boualem Sansal davası, Cezayir ile Fransa arasındaki gerilimin yeniden yükseldiği bir döneme denk geliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bazı hükümet yetkilileri, Sansal’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
İki ülke arasındaki tarihî gerilimler uzun süredir devam ediyor. Ancak ilişkiler özellikle 2024 yazında, Fransa’nın Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanımasıyla daha da kötüleşti. Cezayir bu karara tepki olarak Paris Büyükelçisi’ni geri çekti ve Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Eylül 2024’te planlanan Fransa ziyaretini iptal etmişti.
GÖÇ POLİTİKASI VE DİPLOMATİK KRİZ
Son dönemde Fransa’nın Cezayirli göçmenleri sınır dışı etme çabaları da iki ülke arasındaki gerginliği artırdı. Fransa, aralarında sosyal medya fenomeni Doualemn’in de bulunduğu düzensiz Cezayirlileri sınır dışı etmeye çalışırken, Cezayir bu girişimlere karşı çıkarak süreci tıkadı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransız siyasetçilerin neredeyse her gün “düşmanca” açıklamalarda yaptığını, Macron ile yürütülen diyaloğu ise “zaman kaybı” olduğunu belirtti. Cezayir, ilişkilerin “onarılmaz biçimde kopabileceği” uyarısında bulundu. Nisan ayında taraflar arasında karşılıklı diplomat sınır dışı etme kararları alınmıştı ve ilişkiler, diplomatik kopuşun eşiğine gelmiş durumda.
Kaynak: AA