Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’da iki yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekerek, uluslararası toplumu acil harekete geçmeye çağırdı.
Guterres 15 Nisan 2025’te yaptığı açıklamada, “İki yıldır süren yıkıcı bir savaşın ardından Sudan, sarsıcı bir krizin tam ortasında. En ağır bedeli siviller ödüyor,” ifadelerini kullandı. Guterres, pazar yerleri, hastaneler, okullar ve yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplara yönelik ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilen saldırıları da kınadı.
BM verilerine göre yaklaşık 12 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 3,8 milyonu komşu ülkelere sığınırken, 30 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Guterres, “25 milyon kişi akut açlıkla karşı karşıya. Kıtlık, en az beş bölgede tespit edildi ve yayılma riski taşıyor,” uyarısında bulundu.
Guterres ayrıca, çatışmaların başladığı 2023 yılından bu yana en az 90 yardım çalışanının hayatını kaybettiğini belirterek, tüm insan hakları ihlalleri ve suistimaller için bağımsız, tarafsız ve şeffaf soruşturmaların başlatılmasının hayati önemde olduğunu vurguladı.
Dış destek ve silah sevkiyatının sona erdirilmesi gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, “Sivillerin korunmasının tek yolu bu anlamsız çatışmayı durdurmaktır,” dedi ve BM’nin Sudan Özel Temsilcisi Ramtane Lamamra liderliğindeki barış çabalarına olan desteğini yineledi.
Sudan’da 15 Nisan 2023’te ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında başlayan çatışmalar, binlerce kişinin yaşamını yitirmesine ve ülkeyi dünyanın en ağır insani krizlerinden biriyle karşı karşıya bırakmasına neden oldu. BM ve yerel kaynaklara göre 20 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 15 milyon kişi yerinden edildi. Bazı bağımsız araştırmalar ise ölü sayısının 130 bine yaklaşmış olabileceğini öne sürüyor.