Doğu ve Güney Afrika’nın en yaygın dillerinden biri olan Svahili, yaklaşık iki yüz milyon kişi tarafından konuşuluyor. Tanzanya, Kenya, Ruanda ve Kongo gibi ülkelerde resmi dil olan ve kıtada Aramice ve Zulu ile birlikte en çok konuşulan üç dilden biri olan Svahili, Afrika Birliği’nin de çalışma dilleri arasında yer alıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Süleyman Nasır, Svahili’nin 8. yüzyıldan itibaren Arap ve Hint Fars tüccarlarıyla iletişim kurmak amacıyla geliştiğini ifade etti. Dilin Arapça kökenli olduğunu da belirten Nasır, “Kiswahili şeklinde yazılıyor. ‘Ki’ dil demek; ‘Swahili’ de sahil, kıyı demek. Yani sahilde yaşayanların dili.” dedi.
SVAHİLİ KITASAL BİRLİK AÇISINDAN DA ÖNEM TAŞIYOR
Nasır, sömürge sonrası dönemde birçok Afrika liderinin halklarına kendi dilleriyle hitap ettiğini vurguladı. Dil ve kimlik arasındaki ilişkiye dikkat çeken Nasır, “Dil, bir kimliktir yani insan dilini kaybederse kimliğini de kaybeder” dedi. Ona göre, birçok ülke İngilizce, Fransızca ve Portekizce gibi sömürge dillerinden uzaklaşarak Svahili gibi yerel dillere yöneliyor.
Svahili, Afrika dışında ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de konuşuluyor. Ayrıca Güney Afrika Kalkınma Topluluğu tarafından 2019’da resmi dil olarak kabul edilen Svahili için UNESCO, 7 Temmuz’u “Dünya Svahili Dili Günü” ilan etti. Kıtada yaklaşık 2 bin yerel dilin konuşulduğu göz önüne alındığında, Svahili’nin kıtasal birlik ve iletişim açısından taşıdığı stratejik önem daha da öne çıkıyor.