Malavi ve Mozambik, Perşembe günü imzaladıkları yeni bir anlaşmayla ortak askeri tatbikatlar ve devriyeler gerçekleştirme kararı aldı. Anlaşmanın temel amacı, iki ülkeyi etkileyen sınır ötesi uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla etkin mücadele yürütmek. Malavi İnsan Ticaretiyle Mücadele Ağı Başkanı Rodrick Mulonya, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, bu anlaşmayı insan ticaretine karşı verilen mücadelede “büyük bir sıçrama” olarak nitelendirdi. Mulonya, mevcut çabaların yetersiz kaldığını belirterek, “Bu iş birliği sadece Malavi ve Mozambik’in değil, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) üyesi tüm ülkelerin ortak çabasıyla güçlendirilmelidir. Çok sektörlü bir yaklaşım şart” dedi.
ANLAŞMA MAPUTO’DA İMZALANDI
Mozambik’in başkenti Maputo’da düzenlenen 16. Malavi-Mozambik Daimi Savunma ve Güvenlik Komisyonu (CCPDS) toplantısında imzalanan anlaşmaya, Malavi Savunma Bakanı Monica Ching’anamuno ve Mozambikli mevkidaşı Cristovao Chume katıldı. Toplantı, SADC’nin sınır ötesi suçlarla mücadele ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi yönündeki entegre planı çerçevesinde gerçekleşti. Anlaşma töreninde konuşan her iki ülkenin temsilcileri, insan kaçakçılığındaki artışın temel nedenleri arasında yoksulluk ve ekonomik çaresizliği gösterdi. Malavili Bakan Ching’anamuno, “Bu anlaşma sayesinde iki ülke, mevcut yasaları kullanarak insan kaçakçılığı ve diğer suçlara karşı daha etkili bir mücadele yürütecek” dedi.
SAHTE UMUTLAR, GERÇEK TEHLİKELER
Mulonya, insan ticaretinin Malavi’de “alarm verici seviyelere” ulaştığını söyledi. Ülkedeki ekonomik darboğazın, insanların sahte vaatlerle kandırılarak sömürüye açık hale gelmesine neden olduğunu belirtti. “İnsanlar daha iyi bir yaşam vaadiyle kandırılıyor ama bu vaatler gerçeği yansıtmıyor” dedi. Africa Legal Aid verilerine göre, SADC üyesi tüm ülkelerde insan ticaretine karşı yasalar bulunuyor. Ancak kuruluş, bu yasaların uygulamaya geçişinde yaşanan zorluklar ve derin yoksulluğun, insan ticaretinin bölge genelinde devam etmesine neden olduğunu vurguluyor.