Güney Afrika hükümeti, Trump yönetimi tarafından getirilen ve 9 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan %31 oranındaki gümrük tarifesinin uygulanmasının ertelenmesini talep etti. Hükümet, bu süre zarfında çelik, alüminyum ve otomotiv yedek parça gibi stratejik sektörleri koruyacak yeni bir ticaret anlaşması yapmayı hedefliyor.
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği’ne resmî olarak iletilen başvuruda, Güney Afrika hükümeti ek 90 günlük bir müzakere süresi istedi. Gerekçe olarak, ABD’nin Afrika ülkeleriyle yeni bir ticaret anlaşması şablonu üzerinde çalışıyor olması ve bunun detaylarının henüz netleşmemesi gösterildi.
ÇELİK VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÖNCELİKLİ
Güney Afrika’nın talepleri arasında, çelik ve alüminyum gibi sanayi ürünleri ile otomotiv yedek parçalarının vergilerden tamamen muaf tutulması yer alıyor. Ancak hükümet, bu mümkün olmazsa söz konusu ürün gruplarına en fazla %10 oranında tarife uygulanmasını önerdi.
Güney Afrika Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu sektörlerin binlerce kişiye istihdam sağladığı ve ABD ile olan ticarette yaşanabilecek sıkıntıların ülke ekonomisi üzerinde ciddi olumsuz etkiler doğurabileceği ifade edildi. Özellikle narenciye ihracatında, olası vergilerin yaklaşık 35 bin kişilik istihdamı tehlikeye atabileceği değerlendiriliyor.
Güney Afrika hükümeti, müzakereleri kolaylaştırmak amacıyla ABD’ye yıllık değerinin 900 milyon ila 1,2 milyar dolar olduğu tahmin edilen bir anlaşma teklifi sundu, buna göre Güney Afrika, ABD’den yıllık 75 ila 100 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın alabilir.
GÜNEY AFRİKA’DAN “STRATEJİK SABIR” ÇAĞRISI
Güney Afrika Ticaret Bakanı Parks Tau, müzakerelerin devam ettiğini ve acele bir karar verilmemesi gerektiğini belirterek iş dünyasını “stratejik sabır göstermeye” davet etti. Tau, “Uzun vadeli bir uzlaşma için kapsamlı ve dengeli bir anlaşmaya varmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Trump döneminde başlatılan gümrük tarifeleri kapsamında ABD, aralarında Güney Afrika’nın da bulunduğu birçok ülkeye karşı korumacı önlemlerini artırma kararı almıştı. Şu an yürürlükte olmayan %31’lik tarifenin 9 Temmuz 2025’te uygulamaya girmesi bekleniyor. Güney Afrika’nın talep ettiği ek süre kabul edilmezse, milyonlarca dolarlık ticari faaliyet bu vergilerden olumsuz etkilenebilir.