Tunuslu gazeteci ve avukat olan Sonia Dahmani, yasa dışı göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle iki yıl hapis cezası aldı. Dahmani’nin avukatları, gazetecinin aynı ifadeler nedeniyle daha önce iki kez daha yargılandığını ve bu kararın adil olmadığını savundu.
Gazetecinin savunma ekibinden Sami Ben Ghazi, “Dahmani’ye, daha önce iki kez yargılandığı ifadeleri nedeniyle iki yıl ek hapis cezası verildi” ifadelerini kullandı. Gazeteci, 11 Mayıs 2024’ten bu yana, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in düzensiz göçmenlerle ilgili konuşmasını “alaycı” bir dille eleştirmesi nedeniyle hapis yatıyor. Ben Ghazi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, avukatların sadece önceki yargılamaların adaletsizliğini kanıtlamak üzere ek süre talep ettiğini, ancak mahkemenin bu talebi dikkate almadan davayı karara bağladığını belirtti.
KAYS SAİD’E YÖNELİK ELEŞTİRİLERİN ARDINDAN GELEN CEZA
Tunus makamları konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. İlgili makamlar, yargının bağımsız olduğunu ve hükümetin davalara müdahale etmediğini öne sürüyor. Özel radyo kanalı Mosaïque FM, Tunus İlk Derece Mahkemesi altıncı ceza dairesinin gazeteci ve avukat Sonia Dahmani’yi iki yıl hapis cezasına çarptırdığını duyurdu. Aynı kaynak, Dahmani’nin, bilgi ve iletişim sistemleriyle ilgili suçlarla mücadeleyi düzenleyen 54 No’lu kararname kapsamında, göçmen dosyasıyla ilgili yaptığı bir medya açıklaması nedeniyle ceza aldığını açıkladı.
Gazeteci, daha önce de Eylül 2024’te Cumhurbaşkanı Said’in göçmenlere yönelik açıklamalarına “alaycı” şekilde karşılık verdiği gerekçesiyle sekiz ay hapse mahkûm edilmişti. Dahmani’nin ayrıca, 2024 Temmuz’unda savunma ekibinden bir avukatın beyanına göre, ülkedeki ırkçılık, bazı bakanlara yönelik eleştiriler ve hapishanelerdeki durumla ilgili açıklamaları nedeniyle farklı soruşturmalara da konu olduğu biliniyor.
YARGININ ARAÇSALLAŞTIRILDIĞI ELEŞTİRİSİ
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yargının bağımsız olduğunu vurguluyor. Tunus muhalefetiyse Said’in, 25 Temmuz 2021’de başlattığı olağanüstü süreci eleştirenleri hedef almak için yargıyı araçsallaştırmakla suçluyor. Said, bu süreçte Yargı Konseyi ve Meclis’i feshetmiş, cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetmiş, yeni bir anayasa referandumu düzenlemiş ve erken genel seçimler yapılmasını sağlamıştı.
Ülkedeki bazı siyasi hareketler bu adımları “2014 Anayasası’na karşı bir darbe” olarak değerlendirirken, bir kısmı da Cumhurbaşkanı’nın reformlarını destekliyor.
Kaynak: AA