Somali Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dahir Shire Mohamed, Türkiye ile imzalanan yeni hidrokarbon ortaklığını, ülkesinin geniş ancak yeterince değerlendirilememiş doğal kaynaklarının açığa çıkarılması için “zamanında gelen bir destek” olarak nitelendirdi.Mohamed, İstanbul’da düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından politika yapıcıları, sektör liderlerini, finansörleri ve enerji yenilikçilerini bir araya getiren İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi (INRES 2025) sırasında açıklamalarda bulundu.
YATIRIM ENGELLERİ ORTADAN KALDIRILIYOR
TRT Afrika’ya verdiği röportajda Bakan Mohamed, Somali’nin doğal kaynaklar alanında keşif ve yatırım önündeki engelleri ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını vurguladı. “Somali, mineral ve hidrokarbon kaynakları açısından zengin bir ülke; ancak bu potansiyelin büyük kısmı çeşitli zorluklar nedeniyle bugüne kadar keşfedilemedi,” dedi. Mohamed, yasal reformlara ve yatırımcı güvenine öncelik verdiklerini belirterek, “Şu anda taslak halinde olan madencilik yasası parlamentoda görüşülüyor. Bu yasa onaylandığında, doğal kaynak sektörümüzde güçlü bir yatırım ve keşif süreci başlayacak,” ifadelerini kullandı.
ORUÇ REİS HİNDİ OKYANUSU’NDA
Somali-Türkiye ortaklığının temel taşlarından biri ise, Türkiye’ye ait sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Hint Okyanusu’nda yürüttüğü 3D sismik veri araştırması oldu. Bu çalışma, Somali açıklarında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı petrol ve gaz araştırması olarak tarihe geçti. Mohamed, “Türkiye, doğal kaynaklara yönelik zorlukları aşma konusunda somut riskler alabilen tek hükümet oldu. Oruç Reis, tarihinde ilk kez Karadeniz ve Türkiye kara sularının dışına çıkarak Somali açıklarında çalışmalarını sürdürüyor,” dedi.
TİCARİ POTANSİYEL TAŞIYAN REZERVLER BEKLENİYOR
Bakan Mohamed, yapılan sismik çalışmaların ticari açıdan kullanılabilir rezervlerin varlığını doğrulamasını beklediklerini belirtti.Somali’nin onlarca yıldır terör örgütlerine karşı mücadele verdiğini hatırlatan Mohamed, yatırım ortamının güvenli hale getirilmesinin öncelikli hedeflerden biri olduğunu ifade etti. “Güvenli ve istikrarlı bir ortam oluşturmak kritik öneme sahip. Somali’de çalışmak isteyen şirketler için güvenlik birinci öncelik,” dedi.
Somali’nin nihai hedefinin petrol ihracatçısı ülkeler arasına katılmak olduğunu belirten Mohamed, OPEC gibi uluslararası enerji örgütlerine üyeliği de hedeflediklerini söyledi. “Vizyonumuz, Somali’nin güvenilir bir enerji ihracatçısı olması,” diyerek ülkesinin uzun vadeli stratejik hedefini dile getirdi.
TÜRKİYE İLE KARADAN ARAŞTIRMA ANLAŞMASI DA YAPILDI
Mohamed, Türkiye ile karasal alanlarda yapılan yeni keşif anlaşmasının da imzalandığını belirterek, iki ülke arasındaki kaynak geliştirme iş birliğinin daha da pekiştirildiğini açıkladı. “Somali uzun süredir bekliyordu. Ama şimdi, Türkiye ile doğru ortaklıklar ve teknolojiler sayesinde, doğal zenginliğimizi ulusal refaha dönüştürmeye hazırız,” dedi.
Kaynak: TRT Afrika