Türkiye Maarif Vakfı (TMV), Afrika kıtasında bugüne kadar düzenlenen en büyük bilim ve teknoloji festivaline ev sahipliği yaptı. Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan’da gerçekleştirilen etkinliğe 22 Afrika ülkesinden lise öğrencileri katıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Zeynep Arkan; “Bilimin ve keşfin gücüne inanarak buradayız” ifadelerini kullandı.
GENÇLER PROJELERİNİ SERGİLEDİ
TMV Fildişi Sahili Temsilcisi Coşkun Yılmaz, etkinliğin sadece bir sergi değil, aynı zamanda bilgi paylaşımının ve uluslararası iş birliğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yılmaz, gençlerin bu deneyimle geleceğin bilim insanları olma yolunda önemli bir adım attığını ifade etti.
YOĞUN KATILIM VE ULUSLARARASI DESTEK
Etkinliğe Fildişi Sahili Milli Eğitim Bakanı Pr. Mariatou Koné, Türkiye’nin Abidjan Büyükelçisi Deniz Erdoğan Barım, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Muhammed Uludağ ve TMV yöneticileri katıldı.

Festivalde 40 proje sergilenirken, 11 uluslararası şirket ve 20 üniversite de etkinlikte yer aldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı festival, Afrika’da gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmayı amaçladı.
YAPAY ZEKÂ PANELİ DÜZENLENDİ
Festival kapsamında düzenlenen “Eğitimde Yapay Zekânın Pozitif ve Negatif Yönleri” başlıklı panelde, Afrika’nın geleceği için yapay zekâ teknolojilerinin sunduğu imkânlar tartışıldı. Panele, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Muhammed Uludağ, Fildişi Sahili Sanal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Odilon Yapo Achiepo ve diğer akademisyenler konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü TMV Cibuti Temsilcisi Abdülkadir Dikbaş yaptı.
GENÇLERE İLHAM VEREN BİR BULUŞMA
“Yapay Zekâ Çerçevesinde Gençlik ve Bilim Eğitimi: Afrika için Fırsatlar ve Zorunluluklar” temasıyla düzenlenen panel ve festival genelinde, Afrika’da bilimin gelişimine yönelik umut verici mesajlar verildi.

Etkinlik, kıtada bilimsel iş birliklerinin güçlenmesine katkı sağladı.
Kaynak: GZT